Problem zvani glista: kako se prenose, simptomi i kako ih se rešiti

Nema tog psa koji nije imao gliste, jer ove parazite psi zapravo i najbrže pokupe, što od drugih pasa, što na neki drugi način.

Gliste mogu lako da se prenesu sa psa na psa: deljenjem posude za hranu, kao i njuškanjem kake drugog psa.

Pojedini vlasnici pasa žice u zabludi jer smatraju da se gliste tretiraju isto kao i buve, međutim ukoliko se ne tretiraju ispravno mogu da dovedu do raznih infekcija.

Gliste, larve i jaja u organizmu, mogu da se očiste, ali i dalje postoji opasnost od neke infekcije. To znači da pas koji je bio lečen od glista može ponovo posle nekoliko dana da dobije gliste, pa ciklus čišćenja protiv glista mora da se ponovi.

„Obični“ tretmani protiv glista podrazumijevaju suzbijanje parazita iz creva, pre nego što postanu veliki problem odnosno pretnja za zdravlje vašeg psa. Zato je veoma važno naučiti kako da prepoznate potencijalne simptome glista kod pasa.

Gliste vidljive u stolici

Ovo je jedna od najpouzdanijih „metoda“ uz pomoć koje možete da vidite da vaš pas ima gliste. Psi se mogu zaraziti nizom različitih vrsta crevnih glista. Nećete biti u mogućnosti videti sve njih u svim svojim fazama razvoja, ali ako primetite bele ili sivo-bele „konnce“ u izmetu vašeg psa – budite sugurni da vaš pas ima gliste.

glista pas

Proliv

Ako vaš pas nema osetljiv želudac i nije jeo ništa što bi moglo da ga iziritira, a dobija učestali proliv, jedan je od pokazatelja da je zaražen glistama. Gliste utiče na sposobnost vašeg psa da hranu koju su pojeli ispravno svare.

Povraćanje

Želudac koji je iziritiran glistama takođe dovodi do povraćanja. Kako većina glista živi u crevima, nije neobično da ih pas povrati. Međutim, ako se to dogodi – obično je reč o vrlo ozbiljnoj zarazi koja će verovatno loše uticati i na zdravlje vašeg psa.

Bolje sprečiti nego lečiti

Čišćenje pasa od parazita je važno od najranije dobi. Štenad ih mogu dobiti još dok su u maminom stomaku preko posteljice ili kroz mleko od majke. Zato je važno sprovesti čišćenje od glista štenadi već kada napune dve ili tri nedelje starosti.

Preporučuje se ponavljanje tog postupka barem tri puta u razmacima od 15 dana. Zaraza glistama može dodatno da oslabiti organizam šteneta. Štenad koja nisu očišćena od glista mogu se ozbiljno razboleti. Životinje su tada obično trome, nezainteresovane za igru, gube apetit i zaostaju u razvoju.

Odrasli psi se takođe moraju podvrgnuti redovnom čišćenju od parazita. Čišćenje se preporučuje svakih tri do četiri meseca, a ako se gliste ponovo pojave, postupak obavezno ponovite za dve nedelje. Za čišćenje od parazita koriste se pilule.

Odrasle gliste su bele boje, duge 5-10 cm. U stolici životinje nalazi se puno jajašaca, koja mogu dugo preživeti u okolini i na taj način zarazi druge životinje i ljude – Zato je jako važno skupljati izmet životinje i životinje redovno ‘čistiti od parazita “.

Izvor : Pets4homes.co.uk

Author: Ljiljana Milovanović

Trudimo se da naš portal bude ispunjen bogatim sadržajem o psima, kako bi vas o svemu u vezi sa njima informisali i ujedno vam pomogli da svaki dan naučite nešto novo. Želite da imate psa ili već imate psa? Na pravom ste mestu!

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *