Prepoznajte da li je vaš pas alergičan na hranu

Nutritivna alergija predstavlja hipersenzitivnu reakciju organizma na unete antigene iz hrane.

Neželjeni efekti hrane mogu biti imunološke prirode kada hrana deluje kao alergen i izaziva imunološku reakciju u organizmu (alergiju) i neimunološke prirode (pseudoalergijske) koje nastaju kao posledica nedostatka enzima za varenje, zbog prisustva bakterija i histamina u hrani, zbog prisustva aditiva…

Nutritivne alergije mogu da se jave kod svih rasa pasa.

Najčešći nutritivni alergeni su proteini iz mesa, mleka, jaja, riba i žitarica. Pri prvom kontaktu sa nekom namirnicom ne dolazi do alergijske reakcije.

Ona tada biva prepoznata od strane imunog sistema kao strana materija-antigen i na nju se tada stvore antitela. Tek pri ponovnom unošenju te iste namirnice može da se pokrene alergijska reakcija. Tada dolazi do reakcije Ag (unete namirnice po drugui put ) i At (stvorenih pri prvom unosu te supstance).

Tada se osobađaju supstance koje oštećuju tkiva i daju simptome alergije.

Kada se unese  alergen iz hrane po drugi put u organizam dolazi do njegovog vezivanja sa antitelom koje je stvoreno pri prvom kontaktu.

Taj spoj Ag-At aktivira mastocite (mast celije) i dovodi do njihove degranuacije- prskanja i oslobađana histamina. Kako se ove mast ćelije koje oslobađaju histamin ne nalaze samo u sluzokoži organa za varenje, već i u koži, sluzokoži organa za disanje i drugim organima reakcije na alergiju hranom mogu biti vrlo različite, a zavise od broja mast celija u pojedinim organima.

Ako se mast ćelije nalaze najviše u koži promene na koži će biti izražene u vidu urtika, eritema i pojave malih prištića. Životinja oseća jak svrab koji je izražen po celom telu. Zbog češanja nastaju sekundarne lezije kao što su alopecije, ekcemi, ekskorijacije i sekundarne bakterijske infekcije. Ekcemi najčešće nastaju na području vrata i lica jer se na tim mestima psi uspeju počeškati zadnjim nogama.

Nastaju i na korenu repa i na bedrima zbog grickanja tih područja. Koža na bolesnim delovima postaje tamna, a vremenom se može razviti seborea. Istovremeno sa kožnim simptomima mogu se javiti i problemi sa digestivnim traktom što je ređe.

Simptomi od strane digestivnog trakta su dijareja, povraćanje, gasovi, kolike…

Alergijske reakcije mogu biti momentalne  jos dok je hrana u ustima ili kasne (posle 60 minuta).

Dijagnoza nutritivnih alergija postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike i uvođenjem eliminacione dijete za namirnice za koje se sumnja das u dovele do alergije.

Mogu se primeniti i druge tehnike kao što su kožne probe (mogu dati lažno pozitivne rezultate), radioalergosorbentni test (RAST) i ELISA test za nalaz specifičnih antitela IgE.

Eliminaciona dijeta podrazumeva davanje hipoalergijske hrane u cilju dokazivanja postojanja alergije na hranu.

Dijeta traje 8 nedelja, a koristi se domaća ili komercijalna hrana. Na tržištu postoje hipoalergijska hraniva koja su namenjena eliminacionoj dijeti.

Hraniva sadrže hidrolizovane proteine koje imunološki mehanizmi ne mogu da registruju.

Ukoliko simptomi nestanu u prehranu postepeno dodajemo nove proteine  kako bi ustanovili koji od njih će provocirati ponovni svrbež i crvenilo te tako pokušamo ustanoviti na koju je namirnicu pas preosjetljiv.

Eliminaciona dijeta može da se sprovodi i sa domaćom hranom . Ako je pas recimo jeo svinjetinu treba je ukinuti minimu 4 nedelje i ako se alergija za to vreme povuče to je indirektan znak da je svinjsko meso uzrokovalo alergiju.

Najčešći alergeni dokazani kod pasa su govedina, piletina, mleko, jaja, pšenica. Alergije na više od jednog alergena su retke.

Jedina terapija nutritivnih alergija koja ima uspeha je izbacivanje hrane koja izaziva alergiju. Mora se voditi računa o tome da se mnoge namirnice koje izazivaju alergiju nalaze u  većim ili manjim količinama u drugim namirnicama. Kortikosteroidi nisu od velike pomoći.

Izvor: veterinaifo

Author: Ljiljana Milovanović

Trudimo se da naš portal bude ispunjen bogatim sadržajem o psima, kako bi vas o svemu u vezi sa njima informisali i ujedno vam pomogli da svaki dan naučite nešto novo. Želite da imate psa ili već imate psa? Na pravom ste mestu!

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *