10 znakova koji ukazuju na to koliko vas zapravo pas voli

Naučnici su sproveli istraživanje kako se psi ponašaju u datim momentima, te su došli do zaključaka da ako i vaš pas pokazuje neki od ovih 10 znakova on zapravo  govori da vas voli.

Verovatno ste sa svojim psom razvili „nemušti jezik“, ali sigurno je i da ste zamišljali situacije kada vam on na glas govori da vas voli. Ne brinite, niste u ovome posebni, jer svi vlasnici i ljubitelji životinja bar jednom u životu požele da se dobro ispričaju sa svojim psom!

Ovih deset stvari ukazuje na to da vas vaš pas neizmerno voli

1. Odan vam je!

Ako postoji jedna stvar na koji možete da računate na vašeg psa, to je da uvek možete da računate na vašeg psa. Svi znaju da su psi među najlojalnijim stvorenjima na planeti. Lojalnost takođe dolazi i od vukova. Uprkos zajedničkom terminu „alfa mužjak“, što znači da jedan mužjak vlada nad svojim čoporom, činjenica je da vukovi biraju svog partnera za ceo život. Život kao deo porodične jedinice ugrađen je u instinkte vašeg psa, to je ono što ih čini toliko lojalnim i tako divnim porodičnim ljubimcima.

 

 

Man and central Asian shepherd walk in the park. He keeps the dog on the leash.

2. Liže vam lice 

Psi ližu ljudima lice iz nekoliko različitih razloga, ali u mnogim slučajevima to je znak ljubavi i naklonosti. Štenci obično ližu lica mnogo više nego odrasli psi. Ovakvo ponašanje dolazi od vukova, koji ližu lica svojih majki da signaliziraju glad i da one treba da ih nahrane. Psi ne hrane svoje mladunce na isti način kao vukovi, ali instinkt lizanja je ostao. Pas takođe može da vam liže lice na pokoran način, da znate da vam nisu pretnja. I naravno, on može da vam „četka“ lice lizanjem. Psi to rade jedni drugima kao gest intimnosti kada im je veza čvrsta, tako da je to definitivno znak ljubavi kod vašeg psa.

ponasanje psa

3. Maše repom

Često mislimo da psi mašu repom jer su srećni, ali to je samo deo istine. Psi rep koriste za komunikaciju različitih emocija, uključujući i sreću, strah, napetost ili čak neposredni napad. Generalno, što je opušteniji rep vašeg psa, to je opuštenija i životinja. Kada je vaš pas srećan, njegov rep će se mrdati levo  i desno pa čak i u krug.

 

pas i covek

4. Skakače po vama

Psi skaču da nas pozdrave kako bi se više približili našim licima i da zgrabe našu pažnju. To je njihov način da nam kažu „Zdravo“. Skakanje se generalno smatra nepoželjnim ponašanjem za kućne ljubimce, a većina vlasnika prolazi kroz proces obuke sa svojim psima. To može biti teško, delom jer mi to prepoznajemo kao znak ljubavi. Kada uđemo na vrata, može da prija kada pas skoči na vas i pozdravi vas uzbuđeno. To je zaista instinktivan prikaz naklonosti.

pas ljudi

 

5. Gruba igra

Malo grubosti je prirodan način igranja za vašeg psa i na taj način pokazuje naklonost. To nije samo zdravo, već je i neophodno za društveni razvoj vašeg psa. Takve interakcije pomoći će da se izgradi veza između vas i vašeg psa. Naravno, ponekada to iziskuje napor i može da ode predaleko, tako da treba da naučite svog psa da ne treba da bude previše prug, nema lajanja, griženja…Držite sve pod kontrolom.

poljubac

 

6. Spava pored vas

U divljini, vukovi u čoporu spavaju ušuškani jedni pored drugih, zajedno. Domaći psi to rade isto. S obzirom da ste vi najbolji prijatelj vašeg psa, prirodno je da žkivotinja skoči na vaš krevet kada je vreme za spavanje. Bez obzira da li je ovo ponašanje prihvatljivo ili ne, to je rasprava koja traje između vlasnika pasa i stručnjaka…

 

spavanje pas

7. Brine o vama kada ste bolesni

Psi su sami po sebi društvene životinje i oni poseduju instinkt da brinu o svom „čoporu“. U divljini, vukovi često ližu rane jedni drugima, a psi su nasledili ovaj instinkt. Da, oni mogu da poližupravu ranu, ali njihova potreba da brinu za vas može da se proširi i na jednostavno prepoznavanje kada vam nije dobro i da paze na vas.

 skakanje

 

8. Oslanja se na vas, bukvalno!

Ovo može da bude dosadno kada pokušavate nešto da radite, a on počne da vam se mota oko nogu bukvalbno naslonjen na vas. U glavi vašeg psa, to je znak naklonosti. To je način na koji vam pokazuje svoju pažnju i traži vašu. Kada se to desi, odvojite malo vremena da pomazite svog psa i neka vaša osećanja budu uzajamna.

 

skakanje1

9. Smejanje

Da, psi se zaista smeju. Ako ste ikada pomislili da ste uhvatili osmeh vašeg psa, bili ste u pravu. Osmeh psa je signal ljubavi i naklonosti prema vlasniku, baš kao i ljudski osmeh. U stvari, istraživanja su pokazala da psi koriste mnoge izraze lica na slične načine kao i mi, reaguju slično na najmilije, na strance, na prijatne i neprijatne objekte.
dete i pas

10. Prati vas okolo

Kao ključni alfa u životu vašeg ljubimca, vaš pas zna da ćete vi obezbediti hranu, sklonište, sigurnost i ljubav. najbolje šanse za njegov opstanak je da se drži vas, njegovog vođe čopora. Takođe, psi su društvena bića koja žele da budu deo zajednice, a vi ste glavni čas.

 

Author: Ljiljana Milovanović

Trudimo se da naš portal bude ispunjen bogatim sadržajem o psima, kako bi vas o svemu u vezi sa njima informisali i ujedno vam pomogli da svaki dan naučite nešto novo. Želite da imate psa ili već imate psa? Na pravom ste mestu!

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *