Ovi simptomi ukazuju da je pas po stresom

Agresivnost spade u normalan pseći repertoar ponašanja. To je stresna reakcija na neku stvarnu ili pretnju koju predoseća. 90 odsto svih agresivnih postupaka jednog psa događa se zbog straha. Jer, psi često ne nauče kako da se izbore sa situacijama koje ih plaše. Trebalo bi da uvežbavaju prave načine ponašanja još kao štenad kako bi mogli da ih primene kad odrastu.

Štene treba da nauči da se služi mimikom. Psi stiču svoja najvažnija iskustva u tzv. fazi socijalizacije između 3. i 14. nedelje života. U toj fazi uči sa svojom braćom i sestrama iz legla primereno ophođenje sa agresijom.

ujed-psa-3

Preteće ponašanje ili geste podređivanja su psima urođeni, a kako da ih pravilno primene tek treba da nauče. Tako štene može intenzivno da vežba ujedanje. Ako ujede svog druga u igri saznaće da to ima negativne posledice – ovaj će mu uzvratiti. Ukoliko nema takvih susreta, može da dođe do poremećaja u razvoju. Ono što štene ne nauči u fazi socijalizacije, kasnije će mu ulivati strah. Ko svoje štene umota u vatu i poštedi ga negativnih iskustava, ne daje mu dobar start u životu.

Vlasnici pasa bi trebalo da im ponude široki spektar nadražaja iz okoline, da ih vode po gradu, i po raznim objektima gde je dozvoljen pristup psima. Tu se ubraja i kontakt sa raznim ljudima. Za jednog psa su različiti svetovi malo dete, odrastao čovek i starac sa štapom.

Author: Ljiljana Milovanović

Trudimo se da naš portal bude ispunjen bogatim sadržajem o psima, kako bi vas o svemu u vezi sa njima informisali i ujedno vam pomogli da svaki dan naučite nešto novo. Želite da imate psa ili već imate psa? Na pravom ste mestu!

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *