Očni crv pronađen kod psa u Beogradu

Veterinari ambulante „S.O.S.“ saopštili su danas da su kod jednog zlatnog retrivera dijagnostikovali postojanje očnog crva (Thelazia callipaeda) što je, kako navode, prvi slučaj te vrste zoonoze na teritoriji Beograda.

lek

– Po podacima koje imamo to je prvi slučaj prisustva očnog crva kod psa na teritoriji Beograda – navodi se u saopštenju i dodaje da je pas zbog parazita duže vreme imao problem sa iscedkom iz oka koji je bio jačeg intenziteta u jutarnjim časovima. Veterinari kažu da se oštećenje oka i širenje bolesti sprečava blagovremenom dijagnostikom, odstranjivanjem parazita i terapijom.

Očni crv ili telazija je parazit koji nastanjuje vežnjaču, suzni kanal, kapke i treći očni kapak. Dugačak je do 19 milimetara i po oku se kreće brzim zmijolikim pokretima, navodi se u saopštenju.

Larve u oko dospevaju preko muve. Telazija, koja se javlja u tri oblika, infektivna je i za čoveka, ali se ne prenosi direktno. Prvi slučaj kod čoveka na prostoru Balkana prijavljen je u Hrvatskoj u novembru 2015.

Crv je uobičajen parazit pasa i mačaka na teritoriji Dalekog istoka, Rusije i Afrike. Thelazia californiensis takođe parazitira kod čoveka, pasa i mačaka i uobičajen je za zapad SAD-a.

Na prostoru Evrope javlja se Thelazia rhodesi koja  se javlja kod goveda, ovaca, koza i konja. U Evropi su slučajevi telazije prijavljeni u Portugalu, Francuskoj, Nemačkoj, BiH i Hrvatskoj.

Izvor: Beta

Author: Ljiljana Milovanović

Trudimo se da naš portal bude ispunjen bogatim sadržajem o psima, kako bi vas o svemu u vezi sa njima informisali i ujedno vam pomogli da svaki dan naučite nešto novo. Želite da imate psa ili već imate psa? Na pravom ste mestu!

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *