Koliko vode psu dnevno treba?

Kao i kod ljudi, najveći deo psećeg organizma sastoji se od vode. Zbog toga je voda izuzetno važna za funkcionisanje svakog organa i dela tela. Pas može dugo da izdrži bez hrane, ali bez vode će brzo izgubiti snagu i zdravlje.

Koliko vode psu dnevno treba?

Dnevna količina vode koju pas treba da popije zavisi od niza faktora: nivoa aktivnosti, veličine, starosne dobi i vremenskih uslova.

Međutim, prosečnom psu dnevno treba između 55 i 110 mililitara vode po kilogramu težine. Psu teškom 23 kilograma tako će trebati između 1,25 i 2,5 litre vode dnevno kako bi ostao zadovoljan, zdrav i dobro hidriran.

Ako je pas vrlo aktivan ili je na vrućini, trebaće mu više vode. Takođe, ako se hrani samo suvom hranom, trebaće mu je nešto više jer je takva hrana obično nešto slanija.

Štenetu treba manje vode, oko pola čaše svaka dva sata.

Činijicu treba oprati svakoga dana

Ako idete na izlet, trčanje ili planinarenje, ne zaboravite da ponesete vodu i za psa. Takođe, svakoga mu dana operite posudicu za vodu. Kao što mi ne volimo piti iz prljavih čaša, ni psi ne vole da piju iz prljavih posuda.

Author: Ljiljana Milovanović

Trudimo se da naš portal bude ispunjen bogatim sadržajem o psima, kako bi vas o svemu u vezi sa njima informisali i ujedno vam pomogli da svaki dan naučite nešto novo. Želite da imate psa ili već imate psa? Na pravom ste mestu!

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *