Koliko je tačna izreka „kakav gazda, takav pas“?

Ovu narodnu izreku naravno nismo mi izmislili, ali smo o njoj razmislili, i evo šta smo dobili.
Nebrojeno puta smo čuli kako su oni psi rase Pulin, koji verno čuvaju stada ovaca, izuzetno pa ćak i najinteligentniji psi.

Poenta je zapravo u tome što su ti psi po ceo dan uz čoveka – čobana  koji sa njim po ceo dan „razgovara“ i to je ono što ga razlikuje od ostalih rasnih i nerasnih pasa ljubimca, koji veći deo dana provode sami u stanu ili boksu dok se vlasnik ne vrati s posla ili iz kupovine po gradu.

Da bi takve ljubimce spasili osamljenosti obuka je neophodna, jer samo ako je lepo vaspitan rado ćemo ga povesti sa sobom kad idemo u kupovinu ili u šetnju sa prijateljima i eto prilike da uz više zajedniškog vremena i on postane inteligentan poput tih pulina.

pas

Jedna od osnovnih potreba koja se javlja prilikom šetnje sa psom jeste da sedi i čekaj. Zato od trenutka kada ste štene doneli u porodicu dosledno sprovedite jednostavan postupak koji ne zahteva dresersko umeće ni puno vremena.

Kad god ga hranite na unapred određenom mestu, zahtevajte da sedne pred vas rečima »sedi – čekaj« i ne spuštajte porciju sa hranom, koja vam je u rukama, sve dok to ne učini makar na 5 do 10 sekundi (izbrojte u sebi do deset). Bitno je da štene hranite na istom mestu i koristite uvek istu komandu.

Kada ste ovim postupkom zadovoljni, produžite vreme čekanja a kasnije vežbu unapredite tako što punu porciju ne držite u ruci, već se odmaknete metar-dva po nju Bitno je da je ostavite na nekom višljem mestu, kako ga miris hrane na podu ne bi jako stimulisao i odvratio pažnju od vas.

U ovoj fazi cilj ste postigli kada štene strpljivo čeka na tom mestu i kada se udaljite desetak koraka po porciju sa hranom.

Ako štene hranimo kako pravila nalažu 4 puta dnevno, jasno je koliko tu ima ponavljanja vežbe. Pa da je čovek, naučio bi! Ubrzo ćete biti prijatno iznenađeni kad štene i na nekom drugom mestu u stanu ili u dvorištu, odmah sedne čim čuje poznato mu »SEDI – ČEKAJ«

Author: Ljiljana Milovanović

Trudimo se da naš portal bude ispunjen bogatim sadržajem o psima, kako bi vas o svemu u vezi sa njima informisali i ujedno vam pomogli da svaki dan naučite nešto novo. Želite da imate psa ili već imate psa? Na pravom ste mestu!

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *