Koji je najbolji pas za vas?

Odličili ste da kupite ili udomite psa. Trebalo bi da znate da nije sve u estetici. Kriterijum poput onog „jao što je sladak“ ili „meni se ta rasa baš sviđa“ i te kako može da se pokaže kao veoma pogrešna i kasnije zbog toga da imate puno problema.

Odlika, je doneta, znači da ste dobro razmislili o msvemu, a prvenstveno da ćete morati da menjate život iz korena. To podrazumeva ustajanje iz najdražeg vam kreveta po kiši, snegu, paklenim vrućinama, pa čak i ond akada se nenaspavani, nervozni, bolesni…

Da li ste spremni da posle posle ili unakon dužeg sedenja na kafi trčite kući kako vaš pas ne bi napravi neki džumbus u stanu. Ili vratili ste se kući iz noćnog izlaska u tri sata ujutro, pa onako mamurni morate prvo da prošetate psa pa tek onda da legnete u topao krevet. OK, ako vas nismo uspeli preplašiti onda čitajte dalje.

rukovanje-pas-sapa

Krenimo redom. Pretpostavljamo da znate želite li većeg ili manjeg psa. Manji psi imaju niz prednosti u odnosu na krupnije rase, jer će vas sa njima možda i pustiti u neki kafić, prodavnicu ili čak avion dok će oni veći morati da pričekaju napolju ili kod kuće.

Veliki psi imaju i veliki apetit, a u proseku pojedu između 500 g i 1 kg hrane dnevno pa uzmite i finansijsku računicu u obzir. Veličina prostora kojim raspolažete (površina kuće, stana) je nebitna, i veliki psi mogu odlično da fukcionišu u jednosobnom stanu pod uslovom da su svu energiju potrošili u parkiću.

Tada će im kvadratura njihove ležaljke biti sasvim dovoljna iako, naravno, ne poričemo da su bašta i dvorište velika prednost.

Potome trebalo bi da razmotrite vaše navike ali i koliko ste u kondiciji. Ako volite da se izležavate ili da sedite ispred kompa potražite manje aktivne pasmine i obratno.

Napravite kalkulaciju i koliko slobodnog vremena imate. Pas ne bi smeo biti duže od osam sati sam (u nekim zemljama to je i zakonom zabranjeno) što znači da vam nakon posla nema druge nego trk kući pa odmah napolje.

Ako ste bez posla onda ćete verovatno, na vašu (ne)sreću, imati najsrećnijeg psa na svetu. I na kraju, ali ništa manje bitno, razmotrite karakter pasmine.

Tačno je da je pas onakav kako se vaspita, ipak neke karakterstike rase, koje su u genetskom kodu psa, ne treba gubiti iz vida.

Author: Ljiljana Milovanović

Trudimo se da naš portal bude ispunjen bogatim sadržajem o psima, kako bi vas o svemu u vezi sa njima informisali i ujedno vam pomogli da svaki dan naučite nešto novo. Želite da imate psa ili već imate psa? Na pravom ste mestu!

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *