Kako umiriti štene koje noću cvili

Mali pas“ definitivno nije i „mala briga“. U štene morate uložiti mnogo vremena, truda i strpljenja, ukoliko želite da imate zdravog i lepo vaspitanog psećeg drugara.

Prvo veče (ili dva) ume da bude veoma traumatično i za štene i za novopečenog vlasnika. Dosta ljudi, nažalost, posle tog iskustva vrate štence odakle su ih uzeli, pritom nesvesni da je najgore prošlo.

Cviljenje u toku prvih noći je gotovo sigurno, jer je štene uplašeno, u nepoznatom okruženju sa nepoznatim ljudima. Bilo bi dobro da se štene tokom prvih noći nalazi u istoj prostoriji gde i vi spavate – tako ćete moći da ga držite na oku.

Kada počne da cvili, najbolje je da mu nešto pričate blagim tonom – vaš glas će na štene uticati umirujuće. Nije preporučljivo ustajati i maziti štene da biste ga smirili, jer postoji velika mogućnost da ćete tako štene navići da svaki put kad zacvili dobija pažnju i maženje, zbog čega kasnije možete imati mnogo neprospavanih noći.

Iz istih razloga nikako ne unosite štene u svoj krevet!

Komunikacija glasom je daleko neutralniji metod umirivanja, koji vam neće napraviti probleme u budućnosti.

Morate voditi računa da psiću nisu dostupni opasni, potencijalno fatalni objekti:

Kablovi – tanki i gumasti, psiće veoma često mame na grickanje, pogotovo tokom faze intenzivnog rasta zuba.

Ovo može dovesti do strujnog udara, kvara na instalacijama, čak i požara! Sve kablove obavezno zamaskirajte (najbolje kanalicama) i učinite ih nedostupnim psu.

Postoje i tečnosti koje se mogu kupiti na tržištu, koje svojim ukusom i mirisom odbijaju pse. Mažu se na površinu koju ne želite da pas grize.

Njihova efikasnost varira, tako da je potrebno raspitati se kod drugih vlasnika sa kojim proizvodima imaju dobra iskustva;

Otrovne i štetne supstance – velika većina kućne hemije – sredstava za pranje i čišćenje (pa čak i ona okarakterisana kao „ekološka“) imaju toksičan efekat na pse. Mogu izazvati teška trovanja i hemijske opekotine.

Pazite i na to gde se nalaze lekovi

Otrovi za insekte i pacove, svi pesticidi, herbicidi i veštačka đubriva;

Bilo šta što bi pas mogao oboriti na sebe i tako se povrediti; U Oštri predmeti i alati

Mali nesvarljivi predmeti koje bi pas mogao da proguta i zadavi se ili ošteti unutrašnje organe;

Sve u šta bi pas mogao da se umrsi ili na šta bi mogla da mu se zakači ogrlica, izazivajući tako gušenje;

Rupe u ogradi (u slučaju dvorišta), ili ograda koja nije utemeljena u zemljištu, pa bi pas mogao lako iskopati rupu ispod;

Otrovne biljke. Da biste ustanovili da li ste dobro obezbedili prostoriju i/ili dvorište, pre nego što pustite štene da slobodno istražuje, najbolje je da se na nekoliko trenutaka spustite na njegov nivo. I to bukvalno!

Obiđite čitavu prostoriju četvoronoške, pažljivo zagledajući površine i ćoškove.

Možda zvuči blesavo, ali ima smisla – iz dvonožne ljudske perspektive možemo prevideti mnoge stvari koje će psić svakako videti (i zagristi ili oboriti) iz svoje, pseće.

I zapamtite – psi nisu svesni materijalne ili emotivne vrednosti vaših stvari i ona ih neće sprečiti da podrobno „istražuju“ svojim vilicama ono što mogu da dohvate. Zato se potrudite da držite sve što vam je značajno van domašaja šteneta!

Author: Ljiljana Milovanović

Trudimo se da naš portal bude ispunjen bogatim sadržajem o psima, kako bi vas o svemu u vezi sa njima informisali i ujedno vam pomogli da svaki dan naučite nešto novo. Želite da imate psa ili već imate psa? Na pravom ste mestu!

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *