Kako psa odučiti od kopanja rupa?

Psi kopaju zato što to vole, iz radoznalosti, zabave ili iz dosade. Divlji psi kopaju zbog plena ili da bi napravili sklonište, pa i domaći psi imaju isti instinkt. To naravno, može biti problem ako Vaš ljubimac odluči da iskopa ruže u lepo uređenom dvorištu. Postoje načini da promenite ovakvo ponašanje, ali je najbolje da ga zaustavite na samom početku, pre nego što vaš pas razvije frustrirajuće i destruktivne navike.

Dosada može biti značajan podsticaj za psa da sebi nađe zabavu. U stvari, mnogi problemi u ponašanju pasa proizlaze iz dosade. Temperamentnim psima, kao što su radni psi, potrebno je da negde utroše višak energije. Traženje zakopanog blaga može odlično da posluži za ovu svrhu. Potrudite se da ljubimac ima dovoljno aktivnosti u toku dana. Kopanje može da bude samo početak mnogih oblika nepoželjnog ponašanja koji mogu da se ispolje kod vašeg psa, kao što su na primer žvakanje i lajanje.

Određene rase pasa se uzgajaju za kopanje. Jazavčari i terijeri su stotinama godina korišćeni za kopanje tunela zbog lova na jazavce i glodare. Ovim psima se mora na neki način zaokupiti pažnja da bi se obuzdala njihova potreba za kopanjem. Međutim, ako u svom dvorištu imate neke glodare koji kopaju, kao što su krtica ili hrčak, biće teško sprečiti psa da ih lovi.

Pas kopa

Na tržištu postoje proizvodi koji vam mogu pomoći da odviknete psa od kopanja, ali neki od njih rade sa ograničenim rezultatima. Važno je da otkrijete zašto vaš pas želi da kopa, tako će vam biti lakše da ga naučite da to ne radi. Učenje šteneta da ima svoju kućicu može pomoći da se uspostavi raspored odmora i igre. Ova metoda može pomoći psu da shvati da postoji određena rutina i vreme za igru, a to će mu pomoći u smanjenju anksioznosti u periodu kada treba da ostane sam. Dovoljno fizičke aktivnosti u toku dana, kao što su bacanje frizbija ili šetnja su dobar način da se pas oslobodi viška energije. Učenje novih trikova je još jedan način za fizički i mentalni trening vašeg ljubimca. Kopanje može biti posledica previše vremena koje je vaš pas proveo sam u dvorištu.

Brza metoda za odvikavanje psa od kopanja na određenom mestu je da u rupu koju je iskopao stavite njegov izmet i da to zatim prekrijete zemljom. Pas obično, neće opet kopati na tom mestu, ali će se verovatno prebaciti na drugu lokaciju, sve dok celo dvorište ne bude prekopano.

Zato je najbolji način da sprečite kopanje na samom početku, pre nego što se pretvori u naviku. Psi su inteligentne životinje kojima je potrebna svakodnevna mentalna i fizička aktivnost.

Author: Ljiljana Milovanović

Trudimo se da naš portal bude ispunjen bogatim sadržajem o psima, kako bi vas o svemu u vezi sa njima informisali i ujedno vam pomogli da svaki dan naučite nešto novo. Želite da imate psa ili već imate psa? Na pravom ste mestu!

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *