Kada pozvati veterinara?

Svaki vlasnik dovoljno poznaje svog psa, pa lako može da prepozna prve znakove bolesti.

Psi koji se loše osećaju najčešće su bezvoljni, odbijaju hranu ili piju velike količine vode. Gubitak težine je najčešći znak bolesti, dok otoci koji se polako razvijaju mogu biti početak neke vrste tumora.

Otpadanje dlake, problemi sa kožom, lagano šepanje i povremeno povraćanje mogu takođe, ukazati na neki zdravstveni problem. Kada pozvati veterinara? Ukoliko i malo posumnjate da postoji neki problem i da vašeg ljubimca nešto boli, potrebno je pozvati veterinara ili odvesti psa na pregled. Medicinska intervencija je neophodna ukoliko vaš pas kolabira, ne može da diše, gubi svest ili ima grčeve.

pas vet

Takođe, ako je pas povređen, obilno krvari, ima opekotine ili je otrovan veterinarska intervencija je neophodna. Drugi potencijalno opasni problemi koji zahtevaju pomoć stručnjaka uključuju sledeće:

– Otečen stomak, osetljiv na dodir uz dahtanje i slinjenje. Moguća torzija ili nadutost želuca.

– Povraćanje:ukoliko potraje više od 12h, potrebno je obratiti se veterinaru.

– Proliv koji traje više od 24h ili krvav izmet.

– Problemi sa disanjem, hvatanje daha ili gušenje.

– Gubitak svesti.

Author: Ljiljana Milovanović

Trudimo se da naš portal bude ispunjen bogatim sadržajem o psima, kako bi vas o svemu u vezi sa njima informisali i ujedno vam pomogli da svaki dan naučite nešto novo. Želite da imate psa ili već imate psa? Na pravom ste mestu!

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *