Kad pas izgubi samopouzdanje…

Razapeti između svog prirodnog instinkta i nametnutih im društvenih konvencija, i psi su postali sve nesigurniji u sebe. No, postoje kursevi koji im vraćaju samopouzdanje. Ni psi nisu što su nekad bili. Suvremeni stil života promijenio je i njihove temeljne instinkte i narušio im samopouzdanje. Hiljadama godina ljudi su radili na tome da obuzdaju vuka u njima, ali sada kada zbunjene životinje ne znaju da naprave balans između prirodnih instikta i sve dinamičnijeg uticaja okoline i tempa života potrebna im je pomoć da izađu iz traumatičnog stanja.

samopouydanje

U Austriji se održavaju kursevi koji traumatizovane ljubimce oslobađaju i bude im pseće samopouzdanje.

Kurs je organizovala specijalista za ponašanje životinja Mariana Pruč, a zanimanje vlasnika prestrašenih životinjaje ogromno. „Sve više pasa se boji čak i vlastite senke. Ovaj kurs je organizovan tako da podigne njihovo samopouzdanje“, kaže Mariana. „Psi koji su puni samopouzdanja ređe grizu i puno su zabavniji“, objašnjava voditeljka kursa, koji se održava u Hannersdorfu. Nije joj cilj da učini pse agresivnijim, naprotiv. „Nervozni psi koji se svega boje su agresivniji i često se desi da ugrizu svog vlasnika“, pojasnila je,“ pristup svakoj rasi je specifičan i potrebno je naći pravi put od trenutnog stanja psa do poželjnog ponašanja jer pristup terijeru ili basetu je nije isti, a uz sve to treba obratiti pažnju i na vlasnika koji su vrlo često uzročnici gubitka samopouzdanja.

Author: Ljiljana Milovanović

Trudimo se da naš portal bude ispunjen bogatim sadržajem o psima, kako bi vas o svemu u vezi sa njima informisali i ujedno vam pomogli da svaki dan naučite nešto novo. Želite da imate psa ili već imate psa? Na pravom ste mestu!

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *