Faraonski pas

Opšti izgled: Srednje veličine, plemenitog držanja sa jasnim konturnim linijama. Dražesan ali pri tome pun snage. Veoma brz pri slobodnom lakonogom kretanju i sa opreznim izrazom.

Karakteristike: Oprezan, strastven lovac koji koristi oči kao i organe čula mirisa. Pri radu na kratkim distancama on koristi takođe i uši u značajnoj meri.

Narav: Oprezan, inteligentan, prijateljski, poverljiv i razigran.

Glava i lobanja: Duža lobanja, suva i dobro oblikovana. Lični deo neznatno duži od lobanje. Stop samo neznatno naznačen. Linija lobanje je paralelna sa linijom njuške. Glava gledano sa strane, kao i odozgo deluje kao tup klin.

Oči: Ćilibarne u skladu sa bojom dlake. Ovalne, srednje duboko usađene, sa odlučnim i inteligentnim izrazom.

Uši: Usađene srednje visoko. Pri povećanju pozornosti, uspravno nošene, pri tome su veoma pokretne. U korenu široke, velike i fine.

Njuška/zubalo: Vilice pune snage sa jakim zubima, zagriz makazast, zubi stoje vertikalno u vilici.

Nos: Boje mesa u skladu sa bojom dlake.

Vrat: Dug, vitak, mišićav i blago povijen. Predeo guše je suv.

faraon

Prednje noge: Snažne, duge, plećke postavljene dobro unazad. Prednje noge su ravne i paralelne. Laktovi dobro priležu. Šaplje i došaplje snažni.

Telo: Gipko, sa prilično ravnom gornjom linijom. Ka korenu repa blago padajuće sapi. Duboke, do laktova dopiruće grudi. Dobro zaobljena rebra. Stomak blago prikupljen. Dužina od grudi do sedne kvrge nešto je veća od visine grebena.

Zadnje noge: Jake i mišićave. Srednje uglovan koleni zglob. Dobro oblikovana pod- kolenica. Gledano od pozadi noge su paralelne.

Šape: Jake, dobro uzglobljene i čvrste. Nisu okrenute ni napolje ni unutra. Dobro ispun- jeni jastučići. Zaperci smeju biti odstranjeni.

Rep: Srednje visoko usađen, debeo u korenu, sužava se ka vrhu (bičast). U mirovanju dopire do ispod skočnog zgloba, u akciji nošen visoko i blago zavijen. Rep ne srne biti uvučen između nogu. Nepoželjan je uvijen rep.

Kretanje: Slobodno i tečno. Glava je nošena prilično visoko i pas treba bez bilo kakvih znakova napregnutosti da „pokriva” puno zemlje. Noge i šape treba da se kreću u jednoj liniji sa telom. Veoma je nepoželjna svaka tendencija izvrtanja šapa ili stepujuća akcija nogu.

Dlaka: Kratka i sjajna, od fine i guste do tvrde, bez duže odlakanosti.

Boja: Od boje rđe do tamno rđaste, pri čemu su dozvoljene sledeće bele oznake: veoma poželjan beo vrh repa, bela zvezda na grudima, belo na prstima. Dopuštena je uska bela lisa po sredini ličnog dela. Flekavost ili belo u drugoj formi je nepoželjno.

Veličina: Idealno za mužjake 56 cm (56-65 cm), idealno za ženke 53 cm (53-61 cm)

Greške: Svako odstupanje od gore navedenih tačaka smatra se greškom, čije ocenjivanje treba da stoji u tačnoj srazmeri sa stepenom izraženosti.

Author: Ljiljana Milovanović

Trudimo se da naš portal bude ispunjen bogatim sadržajem o psima, kako bi vas o svemu u vezi sa njima informisali i ujedno vam pomogli da svaki dan naučite nešto novo. Želite da imate psa ili već imate psa? Na pravom ste mestu!

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *