Evo koje rase pasa su najveće spavalice

Da li vam se čini da je vaš mezimac u stanju da prespava ceo dan? Nekim rasama zaista je potrebno više sna nego drugim, a za vas otkrivamo i kojim.

Ako ste i vi spavalica onda imate savršenog drugara za duuugu popodnevnu dremku. Evo koje kuce obožavaju da spavaju deset i više sati tokom dana:

Mastif. Poznati su kao uspavani džinovi u psećem svetu. Baš zbog njihove veličine (i težine), ovim psima potrebno je više sna. Više znači nekad i do 16 sati dnevno.

Bernardinac. Iz istog raloga kao i mastifi, zbog svoje veličine bernardinci troše više energije tokom uobičajenih aktivnosti, pa je ovim gorostasnim mazama potrebno i dosta sna. Oko 15 sati, da budemo precizni, kako bi bili zdravi i odmorni.

Čivava. E tu dolazimo do paradoksa – i najmanjim psima treba dosta sna. Tokom noći ovi majušni psi čvrsto spavaju između 10 i 13 sati. Takođe, uživaju i u više kraćih dremki tokom dana, kad god uhvate priliku da se sklupčaju u krilu.

Engleski buldog. Njegova fizionomija i karakter zaslužni su za nadimak spavalica. Naime, s obzirom da vole da lenčare i da su blage naravi, ove kuce obožavaju dremku. Takođe, zbog masivnog, nabijenog tela i kratkih nogu, svaka intenzivnija fizička aktivnost odvlači im mnogo energije. Takođe, engleski buldozi jedina su pasmina kod koje je dijagnostifikovana apneja (kratkotrajni prekid, pauza u disanju tokom spavanja).

Bernski planinski pas. Tokom dana potrebno mu je mnogo aktivnosti s obzirom da je nastao kao vredni, radni pas, ali zato kad padne noć i kad se sve stiša – ova kuca spava kao top! U proseku njegov dnevni san traje između 10 i 14 sati.

Klamber španijel. Iako poznat kao lovački pas, pun energije i odlučan, tokom noći voli da odspava svojih 10 sati. Tokom dana biće neumoran, potrebno mu je mnogo fizičke i mentalne stimulacije, ali će noću uz vas spavati kao beba. Ali beba koja hrče

Njufaundlender. Mnogi vlasnici smatraju da su veliki psi neumorni, ali dokaz da nije baš tako je ovaj prelepi pas koji tokom dana može spavati od 12 do čak 19 sati! Retko, ali dešava se. Ali, kad je budan, potrebno mu je dosta igre i šetnje.

Irski glen imalski terijer. Nije poznata pasmina kod nas. Veoma je aktivan tokom dana, a kako pripada terijerima – jasno je da je energičan i živahan. Međutim, potreban mu je i dug odmor. Ove kuce preferiraju da to bude nekoliko dremki tokom dana. Kad se sve saberu, to je između 10 i 12 sati dnevno.

Izvor:Petmagazin

Author: Ljiljana Milovanović

Trudimo se da naš portal bude ispunjen bogatim sadržajem o psima, kako bi vas o svemu u vezi sa njima informisali i ujedno vam pomogli da svaki dan naučite nešto novo. Želite da imate psa ili već imate psa? Na pravom ste mestu!

Share This Post On
468 ad

1 Comment

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *