Evo kako je bilo na Milkovićevom predavanju

Predavanje pod nazivom „Darvin pada pred izumima“ održano je u četvrtak, 22. juna, u maloj sali Zanatskog doma, u Novom Sadu.

Predavač je bio akademik Srpske akademije izumitelja i naučnika, izumitelj, Veljko Milković.

Akademik Veljko Milković je svojim interesantnim predavanjem krenuo niz pitanja: Ko je spasao ljudski rod od izumiranja u onom periodu kada je Darvinova „prirodna selekcija“, genetskim odabirom, ugrozila ljudsku vrstu, ostavljajući je bez svih poznatih prirodnih oružja, kao što su zubi, kandže, pa i krzno, kao zaštita tela od hladnoće.

Tezu da je tada izumiteljski um čovekov odigrao centralnu ulogu u opstanku i razvoju ljudskog roda, akademik Milković potkrepio je kremenim alatima praistorijskog čoveka iz svoje privatne kolekcije koje je sakupljao na obali Dunava, a pokazao je prisutnima.

Takođe Milković je pričao i na temu bodovanja patenata odnosno doktorata. Naime, „Patent je pravo priznato za pronalazak koji nudi novo rešenje nekog tehničkog problema, a obično se odnosi na određeni proizvod, postupak ili primenu, ovako zvuči definicija koja je objavljena u Službenom Glasniku Republike Srbije“.

Zato ne treba da čudi što se za patent dobija 12 bodova, a za doktorat 6 bodova, što znači da je potrebnio dva doktorata da bi se stugao jedan izumitelj.

Prisutnima se obratio i predsednik SAIN Mato Zubac, koji je rekao da SAIN broji 20 članova, ali da to ne treba da čudi, jer su kriterijumi kod njih vrlo visoki i tigorozni. Da bi se se ušlo u ovaj elitni krug ljudi, potrebno je da se posedije bar dva izuma odnosno priznata patenta, koji su u upotrebi.

Author: Ljiljana Milovanović

Trudimo se da naš portal bude ispunjen bogatim sadržajem o psima, kako bi vas o svemu u vezi sa njima informisali i ujedno vam pomogli da svaki dan naučite nešto novo. Želite da imate psa ili već imate psa? Na pravom ste mestu!

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *