Dijabetes i ishrana psa sa dijabetesom

I psi, baš kao i ljudi mogu da obole od dijabetesa, a i kod njih se mogu javiti dva oblika dijabetesa.

Prvi oblik je Diabetes mellitus o kojem ćemo govoriti u ovom tekstu, a drugi oblik je Diabetes insipidus koji se mnogo ređe javlja.

Dijabetes je izazvana prevelikom količinom šećera u krvi psa i nedovoljnom količinom insulina, hormona koji se stvara u pankreasu. Tačan uzrok ove bolesti je nepoznat, ali ishrana, gojaznost, genetika, uzrast i komplikacije drugih bolesti mogu dovesti do dijabetesa. Kod određenih rasa pasa, kao što su terijer, koker španijel, jazavičar i pudla ova bolest se češće javlja.

Dakle, kako da znate da li se kod Vašeg ljubimca razvija dijabetes? Ako Vaš pas pije više vode nego obično, ima povećan apetit, češće mokri i čini vam se da gubi na težini, onda se kod Vašeg psa možda razvija dijabetes. Vaš veterinar može uraditi test za ovu bolest, o čemu ćemo više reći kasnije. Pre nego što Vam kažemo nešto više o lečenju ovog stanja, objasnićemo Vam neke preventivne mere koje mogu pomoći da se izbegne razvoj dijabetesa.

Kada pas oboli od dijabetesa, on će sa njim živeti ostatak svog života. Zato je veoma važno preduzeti korake da bi se sprečio razvoj ove bolesti. Iako dijabetes može biti nasledna bolest, najčešći uzrok nastanka ove bolesti je gojaznost. Važno je da vaš pas bude aktivan i da ima dobro izbalansiranu ishranu. Vaš veterinar vam može preporučiti hranu koja bi bila najbolja za vašeg psa.

Ako se sumnja na dijabetes, veterinar će izvesti jednostavan test i izmeriti nivo glukoze (šećera) u krvi vašeg psa. Da bi se potvrdio dijabetes potrebno je nekoliko puta meriti nivo glukoze. Ako je nivo glukoze u krvi Vašeg psa viši od referentnih vrednosti na prvom testu, to može biti samo posledica nedavnog obroka i ne mora obavezno upućivati na diabetes. Ako veterinar utvrdi da Vaš pas ima dijabetes, predložiće Vam da pas ostane na opservaciji u veterinarskoj ambulanti kako bi se pratile promene u nivou glukoze u toku dana.

Veterinar će takođe može objasniti kako da kod kuće pratite nivo glukoze pomoću jednostavnog testa urina.
Neki blagi slučajevi dijabetesa mogu se tretirati dijetalnom ishranom koja sadrži nizak nivo ugljenih hidrata i visok nivo proteina. Međutim, u mnogim slučajevima dijabetesa terapija insulinom je neophodna.

Insulin u tabletama je dostupan za ljude, međutim kod životinja nije dovoljno efikasan, pa se mora pimenjivati u obliku injekcija. Veterinar će odrediti odgovarajući tip i dozu insulina za vašeg psa.

Ova doza se može menjati i nekoliko puta u toku prvih nekoliko nedelja terapije insulinom, da bi se odredila tačna doza kojom će se regulisati nivo glukoze u krvi vašeg psa.

Veterinar će vam pokazati kako da potkožno aplikujete injekciju insulina. Veoma je važno da aplikujete tačnu dozu insulina koju je veterinar odredio, zato što predoziranje može dovesti do opasno niskog nivoa šećera u krvi.

Ako nekada slučajno date veću dozu insulina vašem ljubimcu, obavezno kontaktirajte veterinara. Kukuruzni sirup ili med se mogu dati da bi se brzo povećao nivo šećera u krvi vašeg psa kada se sumnja na predoziranje.

Pacijenti koji su predozirani insulinom obično su vrlo letargičani, nestabilni, drhte, a u težim slučajevima se mogu razviti i konvulzije.

Ako je vaš pas insulin zavisan, važno je da njegova ishrana bude bogata belančevinama i da ima nizak nivo ugljenih hidrata. On bi trebao svaki dan da se hrani u isto vreme i da u vreme obroka dobije insulin prema instrukcijama veterinara. Održavanje zdrave telesne težine je veoma važno za ljubimca koji ima dijabetes i zato je redovna aktivnost neophodna. Psi kojima je dijagnostikovan Diabetes mellitus i koji dobijaju insulinsku terapiju mogu voditi zdrav i normalan život.

Autor: Intervet

Author: Ljiljana Milovanović

Trudimo se da naš portal bude ispunjen bogatim sadržajem o psima, kako bi vas o svemu u vezi sa njima informisali i ujedno vam pomogli da svaki dan naučite nešto novo. Želite da imate psa ili već imate psa? Na pravom ste mestu!

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *