Da li skupa hrana produžava život psima?

Amerikanci vode računa o svojim ljubimcima, ali i poštuju svoj novac. Zato su svojevremeno federalne vlasti napravile istraživanje kako bi proverili da li proizvođači skupe hrane za pse obmanjuju vlasnike kada im kažu da ona produžuje život njihovim psima.

Foto: Thinkstock

Američki Mars PetCare je poznatu robnu marku Eukanuba prošle godine reklamirao kroz kampanju u kojoj su glavni junaci labrador retriveri Ajova, Juta i Bani prikazani kako veselo trče sa svojim vlasnicima iako su u „ozbiljnim godinama“.

Prosečan životni vek retrivera je 12 godina, ali su Ajova i drugari i do trideset odsto „probili“ tu garnicu, kako proizvođač tvrdi, baš zbog hrane. Da sve bude ubedljivije, proizvođač se pozvao na „desetogodišnje istraživanje, koje je pokazalo zapanjujuće rezultate“.

Ipak, Federalna tržišna komisija (FTC) je ustanovila da je istraživanje pokazalo da psi koji jedu Eukanubu žive u proseku isto kao i ostali primerci njihove vrste.

„Dve trećine Amerikanaca imaju ljubimce i troše milijarde dolara na godišnjem nivou kako bi njihovi ljubimci bili zdravi i siti. Oni računaju na to da će reklame da pružaju istinite podatke, a ne da ih obmanjuju kada je zdravlje u pitanju. U ovom slučaju, proizvođač nema dovoljno dokaza za tvrdnju da njihova hrana produžava život pasa“, navode iz FTC.

Kompanija se nije još oglasila, ali je postignut sporazum sa vlastima u kome im se zabranjuje tvrdnja da bilo koji od njihovih prehrambenih proizvoda produžava život ljubimaca. O eventualnim novčanim kaznama se ništa ne zna.

Author: Ljiljana

Trudimo se da naš portal bude ispunjen bogatim sadržajem o psima, kako bi vas o svemu u vezi sa njima informisali i ujedno vam pomogli da svaki dan naučite nešto novo. Želite da imate psa ili već imate psa? Na pravom ste mestu!

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *