Da li se zevanje prenosi za vlasnika na psa i obrnuto?

Koliko puta vas se desilo da kada vidite da neko zeva i vi počnete da zevate? A da li zevate ako vidite da i vaš pas zeva ili ste primetili da vaš pas zeva u momentu kada ste vi zevnuli?

Zevanje je zarazno, a brojna istraživanja su pokazala da se zavanje prenosi i sa vlasnika na psa. Nekoliko univerziteta bavilo se ovim fenomenom kao i utvrđivanjem razloga zašto se zevanje sa vlasnika prenosi na njihovog ljubimca.

Mnoga istraživanja su pokazala da se psi mogu “zaraziti” zevanjem isto kao i ljudi. Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Londonu pre nekoliko godina pokazalo je da više od 70 odsto pasa zeva nakon što vidi kako neka osoba radi isto. Međutim razlozi zašto to psi čine ostali su nepoznati. Pojedini su smatrali da takvo ponašanje ima veze sa “kapacitetom za empatiju” pasa, dok su drugi kao razloga navodili umor ili stres.

yevanje2

U drugom istraživanju japanski naučnici su se pozabavili ovim pitanjem. U studiji u kojoj je učestvovalo oko 20 pasa utvrđeno je da psi osećaju umor svojih vlasnika i kao znak empatije, pridružuju im se u zevanju. Studija je utvrdila da je zarazno zevanje kod pasa emotivo povezano na sličan način kao kod ljudi. Tokom istraživanja psi su takođe nosili i pulsometar koji je pokazao da stres nije uzrok za zevanje kod pasa.

Još jedno istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Portu došlo je do zanimljivih otkrića. U eksperimentu je učestvovalo 29 pasa koji su sa svojim vlasnicima živeli bar šest meseci. Tokom istraživanja psima su puštali razne snimake osoba koje zevaju. Dok su slušali snimke psi su uglavnom bili “zaraženi zevanjem”, ali su pet puta češće zevali kada su na snimku prepoznali svoje vlasnike. Ovo istraživanje potvrdilo je teoriju da su psi saosećaju sa vlasnicima.

Psi zevaju i kada vide, ali i kada samo čuju vlasnika kako zeva.

Tokom eksperimenta pokazalo se da psi takođe razlikuju pravo od lažnoga zevanja (lažno je u eksperimentu izvedeno kao otvaranje usta poput zevanja, ali bez propratnoga zvuka).

Postoje mnogi naučnici koji sumnjaju u ove rezultate navodeći da psi nisu u stanju da osete ovako kompleksne emocije. Međutim ne treba zaboraviti da veza između čoveka i njegovog ljubimca postoji i razvija se već 15.000 godina i da su psi neobično vešti u čitanju ljudskog ponašanja i emocija pa ne čudi ni činjenica da su oni u stanju da se zaraze zevanjem vlasnika.

Author: Ljiljana Milovanović

Trudimo se da naš portal bude ispunjen bogatim sadržajem o psima, kako bi vas o svemu u vezi sa njima informisali i ujedno vam pomogli da svaki dan naučite nešto novo. Želite da imate psa ili već imate psa? Na pravom ste mestu!

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *