Da li se psi znoje?

Mnogi vlasnici se pitaju da li se pas znoji i ako se znoji na koji način sve to funkcioniše kod njega.

Psi se znoje, ali ne iz istih razloga kao ljudi. Oni imaju znojne žlezde po čitavom telu, a kad bakterije razgrade njihove izlučevine, stvara se karakterističan pseći miris.

Ipak, za razliku od ljudi, te žlezde uopšte nisu uključene u regulaciju temperature. Psi takođe imaju znojne žlezde i na šapama. Izlučevine iz njih (uglavnom voda) pomažu da se površina za hodanje zadrži mekanom. Bez toga bi produženo trenje isušilo jastučiće šapa.

Pa kako, dakle, pas reguliše telesnu temperaturu?

Čoveku u tome pomaže veliki broj znojnih žlezda, smeštenih po čitavoj koži. Krzno pasa je ujedno i izolacioni sloj, koji smanjuje teškoće s pregrejavanjem. Dlaka zadržava toplotu i premda se na dodir može činiti vrlo toplom, do kože stiže vrlo malo toplote.

Višak toplote podstiče psa na proizvodnju više znoja iz šapa, što se vidi po tome što ostavlja vlažne otiske stopala!

Zapravo, većina životinja reguliše toplinu putem isparavanja kroz disajni sistem. To je razlog zbog kojeg psi dašću, posebno kada je veoma toplo.

Dahtanje pomaže gubitku toplote isparavanjem s jezika.

Zanimljivo je spomenuti da miševi koriste drukčiji način. S obzirom na to da nemaju znojne žlezde, za vreme vrućeg vremena se oblizuju, pa tako toplotu gube zbog isparavanja sline sa čitavog tela.

Author: Ljiljana Milovanović

Trudimo se da naš portal bude ispunjen bogatim sadržajem o psima, kako bi vas o svemu u vezi sa njima informisali i ujedno vam pomogli da svaki dan naučite nešto novo. Želite da imate psa ili već imate psa? Na pravom ste mestu!

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *