Da li psi prihvataju loše savete

Iako nas gotovo u svakom pogledu slede i slušaju, rezultati poslednje studije pokazali su da nas psi neće poslušati ako procene da to nije u njihovom interesu.

Ako im damo loš savet – psi će ga u najvećem broju slučajeva ignorisati, stoji u studiji objavljenoj u naučnom žurnalu Developmental Science. Kako su naučnici došli do ovog saznanja?

kamen u bubregu pas

Eksperiment se sastojao u tome da naučnici pokažu psima i australijskim dingo psima kako da dođu do hrane, ali uz jedan otežavajući i potpuno nepotreban korak. Naime, umesto da psima samo pokažu kako da podignu poklopac sa činije sa hranom, istraživači su im napre pokazali da moraju da povuku polugu koja zapravo ne služi ničemu, a da tek onda sklone poklopac.

I psi i dingo psi odmah su zanemarili polugu kada su videli da pomoću nje ne dolaze lakše do hrane, i odmah navaljivali na poklopac. Drugim rečima, ljudi nisu uspeli da ih „prevare“ i psi su ignorisali njihove loše savete.

Psi su tako znatno drugačiji od dece koja se pri učenju najčešće slepo drže svih pokazanih koraka, iako su neki od njih potpuno nepotrebni.

I u ovom eksperimentu potvrđena su ranija saznanja da dingo znatno brže savladava zadatke i da brže uči od „običnog“ psa.

Petmagazin

Author: Ljiljana Milovanović

Trudimo se da naš portal bude ispunjen bogatim sadržajem o psima, kako bi vas o svemu u vezi sa njima informisali i ujedno vam pomogli da svaki dan naučite nešto novo. Želite da imate psa ili već imate psa? Na pravom ste mestu!

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *