Da li je nemački lovni terijer pas za vas?

On je sladak, umiljat, ali u isto vreme zna da bude veoma oštar, posebno ako ga neki pas prvi napradne i to bez ikakvog razloga.

Nemački lovni terijer (NLT) je jedna od najmlađih rasa lovačkih pasa. Rasu su stvorili nemački lovci u 19. veku ukrštanjem sa engleskim jamarima i srednjeevropskim kratkonogim goničima i ptičarima. Ukrštanjem pasa različitih namena nemački lovci su težili da stvore svestrano upotrebljivog psa. Dugogodišnjom selekcijom tako je i stvoren svestrani lovni pas, pas za sve terene – pas bez premca.
Odlične radne sposobnosti nemački lovni terijer pokazuje kako pod zemljom kao jamar (što mu je bila i prvobitna namena), tako i na površini u različitim okruženjima. Ovaj pas je od prvobitnog jamara, selekcijom, pretvoren u psa pogodnog za ravničarski i šumski lov, lov u polju, na vodi, na teškim barskim terenima u tršćaku ili brdsko-planinskom području. Svojom svestranom upotrebljivošću obuhvata rad četiri grupe pasa: jamara, ptičara, goniča i krvoslednika.

foto:2puppies.com

NLT je na površini kratkonogi gonič, javlja oblajavanjem krvavi trag ranjene divljači, u barskom području cunjavac, pretraživač terena i aporter sa suvog i iz vode, a pod zemljom nezamenljivi jamar. Poznati su i NLT sa položenim kompletnim ispitom za službene pse, a izuzetno su se pokazali i kao čuvari kuće i dvorišta.
Zbog svog temperamenta, neumornosti i „malog formata“ vrlo su zanimljivi deci, jer su nezamenljiv partner u igri. Iako neki odgajivači i autori smatraju NLT-a nepogodnim za igru i kontakte sa decom zbog svog nervoznog karaktera, žustrosti i eksplozivnosti, iz ličnog iskustva smatram suprotno: NLT je vrlo pažljivim, smiren i požrtvovan prema deci.

ŠTA KAŽE STANDARD

Anatomske karakteristike rase prikazuje standard NLT-a. Po sistematizaciji FCI (Federation Cynologic International) NLT spada u II kategoriju ( lovački psi ), III grupu (terijeri) i podgrupu terijeri koji podležu radnom ispitu/jamari. Poslednji standard rase napisan je 1993. godine i zaveden pod brojem 103e.

1. OPŠTI IZGLED

Mali, uopšteno crno-crveni, kompaktan, proporcionalan, živahnog izraza.

2. VELIČINA I MASA

Visina grebena:

mužjak: 33-40 cm, ženka – 33-40 cm

Masa:

mužjak: 9-10 kg, ženka – 7,5-8,5 kg

3. GLAVA

– lobanja – ravna, široka između ušiju, bez oštrog prelaza na njušku (bez stopa);

– njuška – srazmerna širini lobanje, dobro uglovana, nosna pečurka uvek crna, nerazdvojena; vilica snažna, obrazi izraženi, jaka brada na donjoj vilici, zubalo makazasto i potpuno;

– oči – tamne, okrugle, male, duboko postavljene, inteligentnog izraza;

– uši – šiljate, „V“ oblika, visoko usađene, srednje velike, blago priležuće.

4. VRAT

– vrlo snažan, nije dug, sa jačim prelazom ka lopaticama

5. LEĐA

– ravna, snažna, nisu kratka, slabine i sapi snažne i mišićave

6. GRUDI

– duboke, ne previše široke, snažne, dubina ne prelazi više od 50% visine

7. REP

– dobro usađen na duge sapi, vodoravno nošen, kupiran na 1/3 od kraja

8. PREDNJE NOGE

– plećka duga, kosa, dobro mišićava, kosti treba da su jake, ne teške, laktovi dobro povezani i zatvoreni

foto:youtube.com

9. KOŽA

– debela i čvrsta bez nabora

10. ODLAKANOST, OSOBINE DLAKE I BOJA

– dlaka gusta, oštra ili kruta ravna dlaka

– osnovna boja je crna ili tamnokestenjasta (braon) sa crvenožutim paležom (na obrvama, njušci, grudima, nogom i ispod repa), dozvoljene su male beline na grudima i prstima.

11. GREŠKE

– uska lobanja, šiljata njuška, plića donja vilica, nedostatak zuba izuzev M-3, uske vilice, svetla ili tačkasta nosna pečurka, svetle i buljave oči, uspravne, lepršave, male, nisko usađene, teške uši, strme prednje noge, ulegnuta, šaranasta, nadgrađena leđa, preuske ili preširoke grudi, šape, mačije šape, rep nošen na leđima, nisko usađen rep, kratka dlaka, vunasta dlaka bez poddlake, neodlakan stomak i unutrašnja strana butina, neproporcionalan pas.

12. DISKVALIFIKACIONE MANE

– predgriz ili podgriz, ukršteno ili kleštasto zubalo, jake zavesice, nedostatak zuba (izuzev M-3), anomalije testisa (monohrizam, kriptohrizam), greške u očima, neodgovarajuća boja dlake, iznad i ispod dozvoljene visine grebena, greške u naravi.
Iako vrlo popularna ova rasa doživljava sve veću ekspanziju, upravo zbog stalnog otkrivanja novih mogućnosti njegove upotrebe.

Zbog svega toga može se reći da onaj ko jednom uzme nemačkog lovnog terijera više ga ne ostavlja i zauvek ostaje sa tom plemenitom rasom.

Author: Ljiljana Milovanović

Trudimo se da naš portal bude ispunjen bogatim sadržajem o psima, kako bi vas o svemu u vezi sa njima informisali i ujedno vam pomogli da svaki dan naučite nešto novo. Želite da imate psa ili već imate psa? Na pravom ste mestu!

Share This Post On
468 ad

1 Comment

  1. Zbog svega toga može se reći da onaj ko jednom uzme nemačkog lovnog terijera više ga ne ostavlja i zauvek ostaje sa tom plemenitom rasom.

    Post a Reply

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *