Ako mislite da je pudla razmažen pas grdno se varate

Sledeći put kada vam neko kaže da je vaša pudla obična Fifi pudlica, blago mu udarite čveger i pokažite mu ove slike.

Pudle su odgajane da budu retriveri, a to pokazuju i ove slike koje su preuzete sa Central Karolina Pudla Klub Hant.

Mnogi ne znaju, osim samih vlasnika pudlica da ova rasa datira još iz 16. veka kada su pudle bile ozbiljni vodeni radni psi.

pudla lovac

Reč „Pudlica“ u stvari, potiče od nemačke reči „Pudel“ što znači ‘ vodeni pas“.

U početku je gajena kao veliki lovački pas za donošenje lovine iz vode (na primer prilikom lova na divlje patke).

Vremenom pudla je “smanjivana” i postajala je sve popularaniji ljubimac na dvorovima u Evropi. Slike i literatura iz ranog XVI veka dokumentuju postojanje rase čiji je izgled veoma sličan današnjoj pudli a do XVIII veka rasa je već čvrsto formirana ne samo kao izvrstan lovački pas već i kao moderno psetance za krilo.

pudla lovac1

Iako je bila poznata kao pas za lov u kontinentalnoj Evropi u Engleskoj, i pored jakog rivala spanijela, bila je “fancy” pas kroz ceo devetnaesti vek.

pudla lovac2

I njihova frizura ima svoju tradiciju, Naime, lovci su im brijali donju polovinu rela i njišku kako bi im olakšali rad i lov u vodi, ali su im ostavljali dlake na grudima da bi vitalne organe štitili i da bi im na tim delovima tela bilo toplo. Takođe dlaka se ostavljala i na zglobovima da ih zaštiti od povreda i spreči reumatizaa (verovalo se u to vreme ).

pudla lovac3

Svetle trake na glavi su korišćene kako bi lovci mogli da identifikuju svog psa u vodi iz daljine.

pudla lovac 4

U početku je postojala samo standardna veličina, ali su vremenom napravili i ostale, na zahtev visokog plemstva. Luj XVI je imao pudlicu veličine igračke, to je dovelo do popularnosti među plemstvom.

Author: Ljiljana Milovanović

Trudimo se da naš portal bude ispunjen bogatim sadržajem o psima, kako bi vas o svemu u vezi sa njima informisali i ujedno vam pomogli da svaki dan naučite nešto novo. Želite da imate psa ili već imate psa? Na pravom ste mestu!

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *